Optimot. Consultes lingüístiques - Llengua catalana

festa

f. [LC] [RE] Dia que l'Església destina a celebrar Déu, la Verge Maria i alguns sants. Aquest mes hi ha cinc festes: quatre diumenges i el dia de la Mare de Déu. Els diumenges i totes altres festes. El Corpus és una festa mòbil. Festa de precepte, de guardar.
f. pl. [LC] Vacances que es fan per Nadal, per pasqües. Us desitgem unes bones festes.
f. [RE] Solemnitat amb què l'Església celebra la memòria d'un sant. La festa de Sant Anastasi.
f. [LC] [AN] Solemnitat amb què se celebra la memòria o l'escaiença d'un esdeveniment memorable. Una festa nacional. Una festa de família.
[RE] [LC] festa dels tabernacles Festa jueva en què es commemora els anys que el poble d'Israel visqué en el desert, en tendes, després de la sortida d'Egipte. Van celebrar la Festa dels Tabernacles durant set dies.
f. [LC] [AN] Cerimònia, espectacle, ball, que se celebra en honor o memòria d'un esdeveniment, per divertiment de la gent, etc. Pel casament de la noia van fer una gran festa. Les festes de la coronació de la Verge.
[LC] [AN] festa major Festa que celebra el dia del patró d'una ciutat, d'un poble, d'un barri, etc.
f. [LC] fer festa No treballar, no anar a la feina. Quan vaig estar malalt vaig haver de fer festa vuit dies. Aquesta tarda faré festa.
[LC] tenir festa No haver d'anar a la feina. Demà és el patró dels forners i tenim festa.
f. [LC] Afalac, especialment carícia, amb què es tracta de guanyar l'afecte, d'abellir el cor, d'algú. Els nens l'estimaven molt perquè sempre els feia festes.
[LC] fer festa d'alguna cosa Estar satisfet d'una cosa, especialment que potser un altre menysprea.
Institut d'Estudis Catalans
Abreviacions