Optimot. Consultes lingüístiques - Llengua catalana

Fitxa 7644/9Darrera versió: 07.07.2023

Títol

Escriptura dels mots prefixats 

Resposta

Els mots construïts amb prefixos en general s'escriuen aglutinats. Per exemple: arximilionari, asimètric, bescanvi, bicameral, coexistir, desacostumar, hemicicle, interdisciplinari, macroconcert, monocèfal, postreforma, precristià, procreació, pseudoderivat, refer, sobreprotector, ultraconservador, etc. Igualment quan s'anteposen a un mot dos o més prefixos: exeurodiputat, exvicepresident.

En canvi, s'escriuen amb un espai entre el prefix i la base els casos següents:

1. Quan el prefix precedeix majúscules, xifres, símbols, cometes o mots en cursiva: anti OTAN, ex Iugoslàvia, fluorescència anti Stokes, ex URSS, l'Europa post Maastricht; selecció sub 21; globulina anti D; un ex "hippy"; manifestació anti skinheads, etc.

2. Quan el prefix precedeix un sintagma lexicalitzat o bé un mot que ja porta guionet: manifestació anti cascos blaus, ex Unió Soviètica, l'ambient pre Segona Guerra Mundial, manifestació pro dret a vaga, actitud anti nord-americana, etc.

Ara bé, en el cas que el prefix precedeixi un sintagma, quan el prefix i el primer element del sintagma ja estiguin plenament incorporats formant una unitat, el prefix s'escriurà aglutinat. Per exemple: sotsinspector d'impostos, subdirectora general, vicesecretari primer, exministre de l'Interior.

3. Per evitar la confusió amb un altre mot homògraf o en els casos de contacte entre grafies que podrien sorprendre, especialment amb el prefix ex-: pre fixat, co rector, ex portador; ex exiliat, ex xicot, ex xa, etc.

Excepcionalment, s'escriu guionet després del prefix en els casos següents:

1. En expressions formades pel prefix no- seguit d'un substantiu, pronom o adjectiu que corresponen a conceptes fixats i propis de llenguatges d'especialitat: el no-alineament, la no-bel·ligerància, la no-ficció, principi de no-intervenció, el no-res, la no-violència; els no-violents; els països no-alineats, les nacions no-bel·ligerants, etc.

2. En els derivats de les coordinacions del tipus preoperatori i postoperatori exclusivament en contextos científics, en què s'admet el truncament de tots els elements menys l'últim: pre- i postoperatori, homo- i heteronuclear, sub- i suprahepàtic.

 
Font: Ortografia catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (4.3.1)  

Classificació

Categoria
Morfologia
Abreviacions