FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Tros de pa xopat de brou o altre líquid. Mullar-se algú com una sopa. Borratxo com una sopa. Plat fet amb pa tallat a llesquetes fines, a trossets, bullit o escaldat amb brou o altre líquid, com aigua assaonada, llet, etc. Sopes d'all. Plat anàleg en què el pa és [...]
f 1 gastr [pa xopat] sopa. 2 [brou amb pasta, pa, arròs, etc] sopa. Sopa de peix, sopa de pescado. Sopes d'all, sopas de ajo. 3 anar mullat (o estar moll) com una sopa (o estar fet una sopa) fig estar hecho (o estar como) una sopa. 4 descobrir la sopa d'all fig descubrir América (o el Mediterráneo [...]
f 1 gastr [plato] sopa (o sopes pl). Sopa de pescado, sopa de peix. 2 [pan] sopa. 3 [con arroz, pasta, etc] escudella, sopa. 4 comer la sopa boba fig ésser un menjapà. 5 estar hecho (o estar como) una sopa fig estar fet una sopa, anar moll com una sopa. 6 hasta en la sopa fig [en todas partes [...]
Sopa elaborada amb llesques de pa blanc torrades, menuts de gallina, cuits a l'olla o sofregits amb oli, i el brou més gras de l'olla, pròpia de la cuina valenciana. [...]
FontDiccionari de sinònims Franquesa d'Enciclopèdia Catalana (2a edició)
1 Noms d'algunes sopes catalanes: Sopes escaldades (pa escaldat amb aigua bullent i oli). Sopes bullides. Sopa d'all. Sopa torrada (amb trossets de pa torrat). Sopa amb un ou (escaldada amb un ou fresc, sencer, al damunt). Sopa de peix. Sopes de vi (o de llet). Sopes de santa Teresa. minestra [...]
Elaboració d'oli d'oliva texturitzat, que s'obté per emulsió d'un líquid de base aquosa, com ara aigua, brou o infusió, i un oli vegetal, amb l'ajuda d'un producte que actua com a estabilitzant, generalment goma xantana o tapioca, tot i que també es pot fer servir metilcel·lulosa (E 461) o goma de [...]